WWW eli Waarin WetoWihjeet: JJK vs. VPS

28.01.2011

JJK-VPS-niskan-paalla

Viime kesän Veikkausliigakamppailussa vaasalaiset eivät olleet kuin satunnaisesti niskan päällä ja JJK hallitsi ottelutapahtumia, mutta kolme pistettä valui silti länsirannikolle. Waari ei lupaa kettupaidoille tätä kummoisempaa menestystä Liigacupin avaukseenkaan – toivotaan että kristallipallossa olisi kiillotuksen paikka.

 

WWW eli Waarin WetoWihjeet: JJK vs. VPS

Liigacupin pohjoislohkon ensimmäiset pisteet jaetaan perjantaina Vaasassa JJK:n ja VPS:n kohtaamisessa. Kyseessä on nimellisesti JJK:n kotiottelu, mutta Jyväskylän heikon kenttätilanteen takia peli vihelletään käyntiin kello 18:00 Botnia-hallissa. Kotiedun siirtyminen VPS:lle on JJK:n kannalta erittäin valitettavaa, sillä viime kaudella Liigacupin otteluista lähes 60% päättyi kotijoukkueen voittoon ja halliotteluissa kotijoukkueen etu on suurimmillaan.

VPS lähtee uuteen kauteen lupaavista lähtökohdista. Joukkueen pelaajamateriaali on vahvistunut ja viime kaudella debytoinut valmennusjohto pääsee vuoden kokeneempana valmistamaan joukkuetta selkeämmistä lähtökohdista. VPS:n joukkueen selkärankana toimii kenttämiehityksen kokenut keskiakseli. Maalivahti Janne Henriksson, pääpelivoimaiset topparit Jani Tanska ja Ville Koskimaa sekä keskikentän keskustan Jyri Hietaharju ja Tero Koskela muodostavat viiden pelaajan sapluunan, jonka ympärille VPS:n peli rakentuu. Mielenkiintoisia uusia nimiä miehistössä ovat energiset Jesper Engström ja Ville Luokkala, jotka mahdollistavat uudenlaisia variaatioita joukkueen pelaamiseen.

JJK pääsee vihdoin testaamaan pienellä harjoituskentällä hankittua osaamista täysikokoisella tekonurmella. Katastrofaalisen Honka-ottelun jälkeen JJK onnistui tekemään paljon oikeita asioita ottelussa PK-35:sta vastaan ja erityisesti reagointi puolustussuuntaan toimi odotetusti. Pelin hahmottaminen täysikokoisella kentällä liigatason joukkuetta vastaan voi tuottaa ”kotijoukkueelle” erityisesti ottelun alussa edelleen ongelmia.

VPS:n hyvältä näyttänyt kokoonpanotilanne muuttui synkemmäksi torstaina, sillä joukkueeseen iskenyt kuumeaalto pitää muutamia pelaajia sivussa perjantain ottelusta ja joukkue joutuu operoimaan melko kapealla ringillä. JJK:n avainpelaajista ovat edelleen sivussa Juha Pasoja ja Eero Korte. Talven kohuhankinta Mikko Manninen on perjantaina kettupaitojen avauksessa. Testipelaajina JJK:n ringissä ovat mukana Niko Kautto ja mielenkiintoinen virolainen toppari Mikk Reintam.

Molemmat joukkueet lähtenevät otteluun melko selkeäpiirteisellä 4-4-2 taktiikalla. Kauden alkuvaiheessa joukkueiden puolustuspeli on usein paremmassa kehitysvaiheessa kuin hyökkääminen, joten toisensa kumoavien taktiikoiden myötä peli muuttuu ilman nopeaa avausmaalia helposti hyvin staattiseksi. VPS:n pelaamiselle on tyypillistä hallittu aggressiivisuus, josta joukkueen sairastelu voi viedä parasta terää.

JJK on joukkueista materiaaliltaan parempi, mutta poikkeuksellisen suuri kotietu ja JJK:n vajavainen harjoitustausta täysikokoisella kentällä tekevät VPS:stä ottelun suosikin. Ottelun todennäköisyysarvio VPS 50% – tasapeli 24% – JJK 26%.

-Waari
Kirjoittaja on JJK:n osakas ja vedonlyönnin ammattilainen.