Waari: odotettavissa tasainen ottelu

15.04.2012

JJK:n ikimuistoinen pronssikausi painuu historian lehdille viimeistään sunnuntaina, kun Veikkausliiga-kausi 2012 potkaistaan käyntiin. Kettupaidat avaavat kautensa Savon Sanomat-stadionilla, huolellisen kasvojenpesun talven aikana suorittaneen ”paikallisvastustaja” KuPS:n vieraana.

 

KuPS on talven aikana uudistanut sekä pelaajistoaan että pelityyliään voimakkaasti. Joukkue on luopumassa fyysisestä, pitkiin avauksiin ja reippaaseen kaksinkamppailuun perustuvasta pelitavasta. Valmentaja Esa Pekonen on pyrkinyt lisäämään KuPS:n pelikirjaan pallollisia elementtejä ja lyhytsyöttöpeliä. Muutos on niin raju, että talven aikana KuPS:lla on ollut suuria ongelmia etenkin hyökkäyspelaamisessa. Pelaajien pallottomat liikkeet eivät vielä ole riittävän organisoituja ja joukkueella on ollut vaikeuksia luoda tilaa vastustajan puolustuslinjojen väliin.

 

KuPS:n pelisysteemin voi kuvata numeroin olevan 4-3-3 tai 4-1-4-1. Suuressa roolissa on keskikentän pohjalla pelaava Paul Obifule, joka hakee palloa jalkaansa syvältä toppareiden välistä. Obifule pyrkii avaamaan edessään pelaaville keskikentän pelaajille, joista suurimman vastuun hyökkäyssuuntaan kantaa Chris James. Jamesin pitäisi toimia linkkinä hyökkäyksen ja keskikentän välillä, mutta pre-season otteluissa James on pelannut usein liian alhaalla, jolloin Ilja Venäläinen on jäänyt kärjessä täysin yksin ilman palloja. Toinen KuPS:n selkeä tapa avata peliä ovat Obifulen laadukkaat ristipallot laitalinkeille, jotka etenevät kohti päätyä ja hakevat keskityksillä Venäläistä ja taustanousuja tekeviä keskikenttäpelaajia.

 

KuPS:n materiaali on paperilla erittäin laadukas ja tänäkin vuonna joukkueen vahvuudeksi on luettava erikoistilanteet. James antaa erinomaisia kulmapotkuja, joissa KuPS on perinteisesti vaarallinen hyvien pääpelaajiensa ansiosta. Tuoreet hankinnat Ats Purje ja Sander Puri tuovat hieman raskasjalkaiseen joukkueeseen tarvittavaa nopeutta. Joukkueen puolustuspeli on kokeneiden pelaajien johdolla toiminut jo talvikauden peleissä hyvin.

 

KuPS:n heikkoudet liittyvät ainakin alkukaudesta pelitavan omaksumiseen ja keskikentän keskustan pelaajien hitauteen. Obifulen sulkeminen pois pallosta pakottaa KuPS:n puolustuslinjan avaamaan peliä. KuPS:n laitapuolustajat eivät ole vuosikausiin juuri osallistuneet pelinavaamiseen ja Liigacup-otteluissa juuri pakeille on sattunut prässin alla pahoja pallonmenetyksiä. Keskikentän keskustassa tapahtuvien riistojen jälkeen JJK voi päästä nopeasti iskemään suoraan vasten puolustuslinjaa, sillä James ja Obifule eivät juoksunopeudellaan ehdi suojaamaan puolustusta.

 

JJK cup-pelit ovat sujuneet vaihtelevasti. Parhaimmillaan joukkueen hyökkäyspeli on rullannut todella väkevästi, mutta toisaalta joukkueelle on tehty liikaa helppoja maaleja. Tiistaina JJK hävisi Suomen Cupissa MIFK:lle tylyin lukemin 4-1. Ottelu oli pelitapahtumiltaan hyvin tasainen, mutta MIFK hyödynsi maalipaikkansa ja voimakkaan myötätuulen paremmin. Ottelun lopputulos toiminee kuitenkin JJK:lle hyvänä herätyksenä uuteen kauteen.

 

Joukkueet ovat materiaaleiltaan melko tasavahvat. JJK:lta sivussa ottelusta on tärkeä Eero Korte ja Mikk Reintamia ei todennäköisesti vielä nähdä avauksessa. KuPS:lta sivussa ovat ainakin Antti Hynynen, Markus Joenmäki, edustuskelvoton Sander Puri ja luultavasti myös nivusvaivoista kärsinyt Etchu Tabe. Joukkueena JJK on kokonaisuutena KuPS:a edellä, mutta Kuopion orastava jalkapallobuumi tuo otteluun katsojia ja sitä kautta KuPS:lle kotietua, jota Harjun Pojat ansiokkaasti tasoittavat. JJK pelasi talvikauden vahvimman ottelunsa KuPS:n vieraana Kuopio-hallissa ja samanlaisella esityksellä Kettunutut palaavat sunnuntai-iltana Keski-Suomeen kolme pistettä saaliinaan. Kotietu tekee KuPS:sta ottelun suosikin, mutta luvassa on tasainen ja luultavasti maalirikas ottelu. Ottelun todennäköisyysarvio KuPS 40%, tasapeli 28% ja JJK 32%.

 

 

Waari1

 

 

Waari