Uutiset / 2009 / JJK ja TPS tasasivat pisteet Harjulla 1-1 (0-1) – katso videokooste!

27.07.2009

JJK taisteli pisteen TPS:ltä toisen puoliajan vahvalla pelillä

Pitkään näytti siltä, että JJK:n toisen puoliajan vahvasta painostuksesta huolimatta liigapisteet matkaavat Turkuun. Kettupaitojen toisen puoliajan tasonnosto palkittiin kuitenkin 86. minuutilla, kun Anssi Viren ohjasi päällään Jukka Sinisalon saksipotkun verkon perukoille, ja kaksijakoinen peli päättyi oikeutetusti 1-1-tasapeliin. Saalistamalla pisteen JJK nousi RoPSin ohi sarjataulukossa paremman maalieron turvin. TPS jatkaa liigassa edelleen toisena neljän pisteen päässä piikkipaikalla olevasta HJK:sta.

TV-ottelusta huolimatta Harjun lehtereille oli saapunut seuraamaan maantai-illan jännäriä yli 4000 silmäparia. Varsinkin ottelun loppupuolella tunnelma stadionilla oli kiihkeä, kun molemmat joukkueet hakivat voittomaalia pienellä riskilläkin.

Harjun tunnelma teki vaikutuksen Pasi Rautiaista TPS:n peräsimessä tuuranneeseen Marko Rajamäkeen.

– Kivaa, että oli tommonen jalkapalloyleisö. Yleisö antoi sen extrajätkän JJK:lle – tämä kylä elää kyllä joukkueen mukana. Koko stadioni halusi maalia ja ne sai sen. Sikahuono juttu, että ne sai sen tietty meidän kannalta. Kun me ei pystytty tappamaan peliä ensimmäisellä puoliajalla, niin me annettiin JJK:lle mahdollisuus tulla mukaan, ja ne käyttivät sen hyväkseen yleisön tuella.

Wusu vei vierailijat johtoon ennätysnopealla maalilla

Ottelun ensimmäinen puoliaika eteni hyvin pitkälti ennakkoon povattujen asetelmien mukaan: TPS hallitsi palloa ja hyökkäsi, JJK joutui puolutuskannalle ja satsasi vastaiskuihin.

Paitsi että tuskin kukaan oli kirjoittanut papereihinsa ottelun alla, että ensimmäinen maali nähdään ennen kuin yleisö on ehtinyt kunnolla istua stadionin lehtereille. Sekunttikellolla aikaa ottaneet osasivat kertoa, että peli oli ehtinyt vanhentua vain 21 sekuntia, kun tuttu mies iski – tällä kertaa jyväskyläläisten kannalta väärään päähän.

Nimittäin kukapas muukaan kuin Babatunde Wusu käytti hyväkseen JJK-puolustuksen alun koomailun ja sai napauttaa pallon rauhassa hieman epäonnistuneella vedolla vasempaan alakulmaan. Tästä kotijoukkue ei toipunut koko ensimmäisellä puoliajalla, vaikka se saikin luotua muutaman vaarallisen maalitilanteen TPS-päähän vastahyökkäyksistä. Patrick Poutiaisen ja Tommi Karin viimeistely-yrityksistä jäi kuitenkin puuttumaan se viimeisin terä.

TPS:n valmentaja Marko Rajamäki arveli, että alhaalla pelaaminen ja prässitön pelitapa kuuluivat JJK:n pelisuunnitelmaan ensimmäisellä puoliajalla.

Kotijoukkueen valmentaja Ville Priha oli asiasta kuitenkin täysin eri mieltä – tai ainakin halusi tarkentaa kettupaitojen pelikirjaa.

– Se, että puolustustetaan alempana, niin sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että ollaan passiivisia. Sen jälkeen, kun ne syöttää pallon ensimmäisen kerran meidän paketin sisään, täytyy alkaa mieletön äksöni. Passiivisuudella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kuinka korkealta sä prässäät, Priha puhisi.

Pienen miettimisen jälkeen Prihalla oli tarjota selitys ensimmäisen jakson saamattomuuteen.

– Mä luulen, että sillä on iso vaikutus, jos päästää maalin ennalta parempaa joukkuetta vastaan 20 sekunnin jälkeen. Se on katastrofaalinen alku. Se on järkyttävää varsinkin, koska me painotettiin pelaajille moneen kertaan, että peliin täytyy olla valmis.

– Jalkapallossa ei ole aikalisiä. Ittensä kerääminen tapahtuu monesti juuri puoliajalla. Kymmenen minuutin jälkeen on monesti vaikeaa muuttaa rytmiä, että ”hei hei, herätkää”, Priha valotti tilannetta.

JJK jyrää, TPS puolestaan passivoituu

Toisella puoliajalla kopista asteli viheriölle aivan eri ilmeellä esiintynyt kotijoukkue. Varsinkin 60. peliminuutin jälkeen pallo pyöri valtaosin turkulaisten kenttäpuoliskolla. Pallonhallinnan siirtyminen JJK:lle oli osittain aktiivisemman ja rohkeamman pelitavan ansiota, toisaalta siihen vaikutti myös TPS varmistelu ja sitä myötä oman pelin sotkeminen. Jos JJK ei saanut rytminvaihdosta aikaan ensimmäisellä puoliajalla, ei siinä onnistunut TPS:kään toisella puoliajalla.

JJK ei pystynyt kuitenkaan käyttämään sille siirtynyttä pallonhallintaa täysin hyväkseen. Syöttöpeli kulki ja pallo saatiin tuotua vastustajan kenttäpuoliskolle, mutta todellisiin maalitilanteisiin johtavat oivaltavat ratkaisut loistivat poissaolollaan. Pelin hallitsevana osapuolena oleminen oli uutta joukkueelle, joka on valtaosan liigakaudesta keskittynyt puolutuspelaamiseen ja vastahyökkäyksiin.

Siitä huolimatta pallo saatiin kuin saatiinkin runtattua väkisin myös toisen turkulaisjengin maaliverkkoon. Peliväline ajautui Jukka Sinisalolle rangaistusalueen rajan tuntumaan, ja Sinisalo päätti kokeilla saksaria ruuhkaan. Anssi Viren pääsi muuttamaan vielä potkun suuntaa päällään, josta pallo painui TPS-maalin verkon perukoille.

Saksarimaalin jälkeen mökä oli valmis stadionilla, ja tasapeli liigan kärkiporukkaan kuuluvan joukkueen kanssa sai yleisön kiittämään kierroksia lisää koneeseen pistänyttä joukkuetta.

Kotijoukkueesta erityismaininnan ansaitsevat pitkästä aikaa kentällä nähty Matti Lähitie, jolle tarjottiin vielä aivan lopussa hyvää paikkaa ratkaista ottelu, ja Mihaly Szerovay, joka oli maalillaan jälleen kuin muuri ja teki muutamat gamesaver-torjunnat. Niitähän Harjulla on jo totuttu näkemään.

Massiivinen piste

TPS:n valmentaja Marko Rajamäkeä sapetti ottelun jälkeen erityisesti joukkueen paketin hajoaminen toisella puoliajalla. JJK pystyi lyömään vierailijoille painetta alakertaan, eivätkä vierailijat pystyneet vastaamaan siihen.

– Eka puoliaika oli selkeästi meidän, ja mun mielestä me oltais ansaittu lisämaaleja silloin. 1-0-tappioasemassa JJK tietenkin satsasi vahvasti hyökkäykseen. Meidän olisi pitänyt pystyä pitämään palloa ja liikkumaan. Me ei pystytty siihen, ja ne sai hyvän paineen siitä.

Ville Priha näki myös ottelun kaksijakoisuuden. Joukkueen lisäksi Priha halusi kiittää onnetarta siitä, että joukkueella oli vielä todellinen mahdollisuus näyttää kyntensä toisella jaksolla.

– Meidän täytyy olla todella tyytyväisiä siitä, että me selvittiin ensimmäisestä jaksosta 0-1-lukemin. Koska tilanne olisi voinut olla paljon pahempi, ja silloin tämä peli olisi ehkä ollut ohi. Kun me selvittiin noilla lukemilla ja tultiin toisella jaksolla uudella ilmeellä, mä tiesin, että kun me saatiin peli paremmin haltuun, niin meillä on edelleen mahdollisuus. Ja tänään me käytettiin se hyväksemme.

Se tiesi sarjanousijalle massiivista yhtä pistettä.

– Ottelusta saatu piste on massiivinen joukkueelle. Se tulee olemaan tärkeä piste, kun pisteitä aletaan laskemaan lokakuun 17. päivä. Tämä piste antaa taatusti uskoa ja draivia joukkueelle: me tultiin toisella jaksolla hyvää joukkuetta vastaan tasoihin, Priha sanoi silminnähden tyytyväisenä.

Todella isoista pisteistä kamppaillaan Harjulla myös seuraavassa kotipelissä, kun sarjajumbo KuPS saapuu Harjulle 5.8.

KATSO KSML:N PARHAAT TILANTEET -VIDEOKOOSTE: www.ksml.fi/video-kuva/videot/jjk-tps-maalikooste/469003

Eero Lahtinen / fcjjk.com

kuva: Anssi Viren teki tasoitusmaalin