Tuomanen: ”Voittamaan lähdetään, se on päivänselvää!”

20.04.2013

6-jukka-pekka-tuomanen-jjk-2013-1920x1080

 

 

JJK:lla on aluillaan viides kausi Veikkausliigassa, kun Kettulauma matkaa Maarianhaminaan kaatamaan paikallista IFK:ta kauden 2013 ensimmäisessä ottelussaan. Jokaista neljää aiempaa avausottelua yhdistää muutama seikka: kaikki ovat olleet vieraspelejä, kertaakaan JJK ei ole hävinnyt – ja yksi on aina tahkonnut täydet minuutit. Lohjalta Turun ja Pietarsaaren kautta kaudeksi 2009 Jyväskylään tullut Jukka-Pekka Tuomanen on kuulunut jokaisella JJK-kaudellaan runkomiehiin ja keskikenttämiehellä onkin nyt tilillään enemmän liigaotteluita JJK-paidassa kuin kellään muulla: pyöreät 100.

 

– Olen välttynyt loukkaantumisilta, niin pelejäkin on sitten kertynyt, tuumaa Tuomanen.

 

Neljän Kettupaidassa viettämänsä kauden aikana Tuomanen ei loukkaantumisten takia juuri olekaan sivussa ollut, vaikka mies ei kentällä juuri kontakteja karttele. Mikä on kovaluisuuden salaisuus?

 

– Kai se on osittain hyvää tuuria ja osittain jotain myötäsyntyistä, äidinmaidossa saatua – tuskinpa mitään sen kummempaa teen valmistautuessa tai treenatessa eri tavalla kuin muut. Varmaankin sitä myös tietynlainen itsesuojeluvaisto on kentällä suojelemassa.

 

Koko JJK on saanut valmistautua kauteen nyt varsin vähillä vaivoilla. Harjoitteluun on uuden, täyspäiväisen fysion Antti Luhdan johdolla tullut muutoksia ja jokapäiväiseen lihashuoltoon on kiinnitetty entistä enemmän huomiota.

 

– Esimerkiksi alavatsavammoja on viime kausina riittänyt liian kanssa, nyt ei sellaisia uusia rasitusvammoja ole tullut.

 

– Loukkaantumisilta välttyminen onkin varsin tärkeää. Meillä – kuten miltei kaikilla muillakin – on kuitenkin kapea rinki.

 

Rinki on ehtinyt myös elää melkoisesti sen jälkeen, kun JJK syksyllä 2008 nousi liigaan ja hankki vahvistuksekseen muun muassa Tuomasen. Nyt Tuomanen ja täksi kaudeksi vuoden hengähdystauon jälkeen paluun tehnyt Anssi Virén ovat kauden 2009 joukkueesta ainoat jäljellä olevat ”junantuomat”, omien kasvattien lisäksi.

 

– Aika paljonhan tässä porukka on ehtinyt jo muuttua matkan varrella. Jos vertaa nykyhetkeä ensimmäiseen vuoteeni täällä, niin jengi on nyt jyväskyläläisempi. Silloin oli enemmän vierastyöläisiä. Monet JJK:n omista kasvateista, kuten Patu (Poutiainen) ja Samu (Nieminen) olivat vielä varsin nuoria tuolloin ja kasvaneet nyt vastuunkantajiksi. Muutamia kasvatteja on ehtinyt jo lähteä maailmallekin, mutta uusia on noussut tilalle – ja toisaalta paluupostissa tullut takaisin esimerkiksi Janne (Korhonen) ja Manu (Manninen), Jipi ruotii.

 

Toista kautta varakapteeninakin toimiva Tuomanen on kuulunut totutusti vakiokokoonpanoon jälleen kuluvan kevään aikana ja sunnuntaina tulleekin viides kerta, kun ”Harjun Gattuso” on JJK:n sarja-avauksessa kentällä. Ahvenanmaalta ei tähän mennessä ole kolmea pistettä Keski-Suomeen lähtenyt ja tavoite onkin nyt luonnollisesti selkeä.

 

– Päivänselväähän on, että voittamaan lähdetään. Pistetilin saaminen auki heti ensimmäisessä ottelussa on tärkeää, niin saadaan hyvä startti kaudelle.

 

– Äärimmäisen tärkeää pelissä meidän kannaltamme on, että saadaan Forsellin Petteri pidettyä aisoissa, hän siellä kuitenkin hyökkäyssuuntaan se pahin uhka on.

 

Keskikentän rouhijana Tuomanen on yksi niistä, joiden harteille vastuu Forsellin pysäyttämisestä erityisesti lankeaa. JJK:n parantuneen joukkuepuolustuksen myötä puolustamisen taakka jakautuu kuitenkin aiempaa tasaisemmin koko kettukatraalle.

 

– Kyllähän se on tietenkin helpottanut omaa peliä paljon, kun koko pakka pysyy nyt paremmin koossa. Viime vuonna päästettyjen maalien määrä oli melkoinen ja jo kevät on osoittanut, että parannusta siinä on tapahtunut.

 

Kenraaliharjoituksena Veikkausliigaan toimi Liigacupin finaali, josta Tuomanen oli sivussa pelikiellon takia. Kokenut pelimies toteaa, ettei katkera tappio jäänyt liikaa Kettupaitoja vaivaamaan.

 

– Totta kai tuollainen tappio kirvelee, etenkin kun kyseessä oli Liigacupin finaali, eikä mikään treenipeli. Mutta ei yksi hävitty matsi mitään peikkoa tuo takaraivoon, meillä on takana hyvä kevät. Luottavaisin mielin voi lähteä kauteen!

 

 

IFK Mariehamn – JJK, huomenna sunnuntaina 21.4.2013 kello 18:30, Wiklöf Holding Arena, Maarianhamina