Tommi Kari jatkaa kettulauman kapteenina

24.02.2015

2014-05-23_jjk-hifk_0003

Edustusjoukkue valitsi kipparinsa tulevalle kaudelle.

JJK:n kymppipaita palasi vuosi sitten enemmän kuin tutun miehen ylle, kun JJK-kasvatti ja -ikoni Tommi Kari teki odotetun kotiinpaluun. Kevättalvisissa joukkueensisäisissä vaaleissa Super-Tommi valittiin myös nuorentuneen joukkueen kapteeniksi ja periksiantamaton taistelija sopikin kauden mittaan nähdyn kettulauman keulaan kuin nenä päähän.

Kapteeninnauha pysyy samassa hihassa jatkossakin, sillä pelaajat valitsivat Karin jälleen kapteenikseen.

– En oikeastaan ennen äänestystä tiennyt, mitä mieltä jätkät oli musta kapteenina. Mutta äänestys oli kuulemma ollut melko yksimielinen, joten ilmeisesti tyytyväisiä on oltu siihen, miten hommat hoidin, Tommi tuumaa.

Viime kauden alkaessa kapteeni lupaili joukkueensa olevan ”energinen, raikas ja voittava, joka tappelee joka pallosta”. JJK ihastuttikin kauden mittaan katsojiaan erityisesti asenteellaan ja pirteydellään. Ja voittojakin tuli, mutta…

– Ihan tarpeeksi ei kyllä voitettu, mutta muuten tuo kuvaa mielestäni kyllä hyvin näin jälkikäteen katsottunakin. Ei se meiltä huono kausi ollut, muttei mikään superonnistunutkaan – semmoinen ihan kohtalainen!

Kari joutui sydänkesällä otteluista sivuun aina päätöskierrokselle asti, kun nilkka koki kovia kotiottelussa FC Jazzia vastaan. Loukkaantumiset ovat urheilijalle aina ikäviä takaiskuja, mutta miltä tuntui joutua sivuun kapteenin roolissa?

– Olihan se toisaalta vielä haastavampaa. Mutta toisaalta tilanteemme sarjassa oli verrattain stabiili keskikastissa, ei oltu putoamisvaarassa veitsi kurkulla eikä kärkitaistelussakaan mukana – osittain se vähän helpotti sitä, että joutui jäämään sivuun. Toisenlaisessa sarjatilanteessa se olisi varmasti ollut vielä paljon vaikeampaa.

2014-08-11_jjk-fcviikingit_0009

Vuotta valmiimpana

Viime kaudella Ykköseen lähti verrattain kokematon joukkue, nyt hyvin koossa pysynyt joukkue on vuotta vanhempi ja kokeneempi – ja odotukset joukkuetta kohtaan varmasti monin paikoin edelliskautta asteen suuremmat. Lisämausteensa tulevaan kauteen tuo sekin, että karsinnat palaavat ja Ykkösessä toiseksi sijoittunut karsii liigapaikasta Veikkausliigan toiseksi viimeistä vastaan.

– Loistavaa, että karsinnat otettiin takaisin! Kyllähän ne ihan ehdottomasti kuuluvat jalkapalloon. Tuo se Ykköseenkin paljon lisää mielenkiintoa, kun kakkossijallakin on noin iso merkitys. Jos vaikkapa yksi joukkue pääsee karkuun muilta, niin kärkipäällä riittää silti panosta.

Nyt kuluvalla talvikaudella JJK on tehnyt vakuuttavaa jälkeä, sillä viidestä harjoitusottelusta tuloksena on neljä voittoa ja tasapeli, vaikka vastassa on ollut myös kolme liigajoukkuetta. Hyvin sujuvasta harjoituskaudesta Kari ei kuitenkan ota paineita sarjakautta ajatellen.

– Talvipelit on talvipelejä, niistä ei kannata sarjakautta ajatellen vetää vielä johtopäätöksiä.

– Mutta kyllä mä odotan meiltä tasonnostoa viime kauteen nähden, jopa suurehkoa. Nyt joukkue on ollut pitkään kasassa ja pelisysteemi on kaikille tuttu ihan kauden alusta asti. Viime kaudella nähtyä alkukauden haparointia ei siis pitäisi tapahtua – enkä usko että tapahtuukaan.

2014-06-01_jjk-jippo_0026

Vastapainoa koulun penkiltä

Kauden jälkeen vaihtoehtoja olisi ollut myös Veikkausliigassa, mutta Kari päätti jatkaa Ykkösessä ja kasvattiseurassaan – ja osaltaan päätökseen vaikuttivat IT-opinnot Jyväskylän yliopistossa. Talven treenikausi on kovaa työtä ja Kari on tunnettu tinkimättömästä asenteesta paitsi peli- myös treenikentällä. Mies tunnistaa opiskelussaankin jotain samaa.

– Varmaan osittain se kunnianhimo, jolla on päässyt pelaamaan ja joka näkyy kentällä, vaikuttaa myös opiskellessa. Tenteissä haluaa kuitenkin aina pärjätä ja niiden eteen tekee paljon töitä – vaikka kieltämättä koulumenestyksestä on vähän joutunutkin tinkimään jalkapallon takia, Kari naurahtaa.

Karin mukaan koulunkäynti tuo tervetullutta vaihtelua, vaikka aikataulutus joskus aiheuttaakin pohdintaa.

– Olen tykännyt tosi paljon opiskella, on kiva kehittää itseään ja oppia uutta – ja ylipäänsä tehdä muutakin kuin treenata ja pelata pleikkaa. Ne ovat myös hyvää vastapainoa toisilleen: opiskelu vie hyvin ajatuksia pois futiksesta ja toisaalta myös jalkapallo vie ajatukset kouluhommista.

– Ajankäytön kanssa on joskus vähän säätämistä, mutta mulla ei onneksi ole kovin paljon pakollista läsnäoloa koulussa, niin yksiäkään pallotreenejä ei ole tarvinnut jättää väliin. Ja myös Juha ymmärtää meidän opiskeluvelvollisuudet.

2014-07-16_jjk-ktp_0027

Kehitystä ja kasvua

Juha Pasoja siirtyi kauden 2012 päätteeksi topparintontilta valmennuspuolelle. Kari myös pelasi Pasojan kanssa pari kautta ennen kuin kokenut toppari iski Copa Mundialinsa naulaan.

– Olin Lahdessa, kun Paso siirtyi pelaajasta valmentajaksi, eikä sitä nyt ajattele, että mua valmentaa entinen pelikaveri. Kyllä Juhan näkee ihan täysin valmentajana.

Viime kausi oli Pasojalle vasta ensimmäinen kokonainen edustusjoukkueen päävalmentajana ja vaikka valmennusura onkin vasta alkumetreillä, on jälki kettulauman peräsimessä ollut hyvää.

– Monet pelaajat kehittyivät viime kauden aikana paljon ja Juha on kehittynyt valmentajana varmasti yhtä paljon. Hän onkin erittäin kehittymishaluinen, ymmärtää lajista todella paljon ja osaa myös välittää sen pelaajille. Toisaalta Juha on meille pelaajille hyvin helposti lähestyttävä, on helppo mennä puhumaan. Siinä varmaan näkyy se pitkä pelaajaura – on semmoista oikeanlaista pelisilmää meidän suhteen, Tommi ruotii.

– Edessä on varmasti kirkas tulevaisuus valmentajana ja eiköhän kiinnostusta tule kohta muualtakin kuin JJK:sta.

Kahta FC Lahdessa vietettyä kautta lukuunottamatta Kari on viettänyt koko uransa JJK:ssa ja edessä on jo yhdeksäs kausi edustusjoukkueessa. Debyyttinsä Kari teki Kakkosessa, murskaavassa 5-0-tappiossa Jipolle – ”ja vuosi oli ehkä 2004”.

Vuosien varrella lukuisat pelipaikat ja roolit ovat tulleet tutuksi ja viime kaudella Karin paikka vakiintui lopulta keskikentän keskustaan yllättävänkin puolustavaan rooliin. Miten mies itse kokee muuttuneensa pelaajana sen jälkeen, kun nuori Tommi debytoi edustusjoukkueessa?

– No, se oli silloin semmoinen penska, Kari hymähtää.

– Kentällä nopea – eikä sitten paljon muuta. Rämäpäinen kaveri, naiivi pojankloppi, joka ehkä luuli itsestään vähän liikoja. Se nyt ainakin on muuttunut: henkinen kasvu on ollut melko valtaisaa. Jos silloin joku olisi sanonut, että tulen olemaan kapteenina, en olisi todellakaan uskonut. Mutta nyt se rooli tuntuu ihan luontaiselta – etenkin juuri tässä joukkueessa.

Eli millainen pelaaja on JJK:n kapteeni vuonna 2015?

– Uskollinen, esimerkillinen, taistelija, viimeiseen asti omien puolella – niin hyvässä kuin pahassa.