Perjantaina kuuden pisteen kamppailu HIFK:n vieraana

14.09.2017

2017-08-13_0022

JJK ja HIFK kohtaavat perjantai-iltana Helsingissä klassisessa kuuden pisteen ottelussa.

Kauden 2017 Veikkausliigaa on takana nyt 26 kierrosta ja pelaamatta seitsemän. JJK ja HIFK pitävät sarjataulukossa perää ja ennen keskinäistä kohtaamista tilanne on kutkuttava: JJK on kirinyt joukkueiden piste-eroa umpeen ja nyt Kettupaidoilla on mahdollisuus nousta voitolla jo tasapisteisiin.

Joukkueet kohtasivat kauden ensimmäisen kerran niinikään Helsingissä. Tuolloin tuloksena oli maaliton pistejako. Toistamiseen JJK kohtasi HIFK:n kotikentällään  – kesällä JJK paini myös rinkiä kaventavien loukkaantumismurheiden kanssa.

– Pelillisesti oltaisi voitu ottaa keväiseltä vierasreissulta mukaan enemmänkin pisteitä, mutta toisaalta piste vieraskentältä oli silloin ihan ok tulos myös, päävalmentaja Juha Pasoja kertaa.

– Kotipeli taas tuli sellaiseen jaksoon, että meillä ei vain yksinkertaisesti riittänyt kävyt. Takana oli kaksi kovaa matsia ja pitkät reissut – energiat oli aika nollissa, kettuluotsi myöntää.

JJK:lle peli oli tuolloin kolmas vajaan viikon sisään ja kaksi aiempaa olivat vieraskentällä: ensin torstaina Helsingissä ja sitten lyhyen Jyväskylän visiitin jälkeen sunnuntaina Maarianhaminassa. Palautumisaikaa keskiviikkoiseen HIFK-otteluun ei juuri jäänyt, eikä loukkaantumismurheiden kaventama rinki sallinut kovin suurta rotaatiota.

2017-06-21_0016

Kesällä kettulauma joutui taistelemaan HIFK:ta vastaan kotikentällään väsyneenä ja siipirikkoisena.

Nyt tilanne on toinen: sunnuntaisesta Kemin reissusta on ehditty palautua, terveystilanne joukkueessa on hyvä ja viime aikojen tulokset antavat lisää virtaa. Vaikka JJK on kärsinyt tappiot viime kierroksilla kohtaamilleen kahdelle kärkijoukkueelle, on se pystynyt myös ottamaan taisteluvoittoja – kuten juuri edellisessä ottelussaan PS Kemiä vastaan. Edellistorstaina kotikentällä kärsitty tappio sarjakakkonen FC Lahdelle oli selvästi saatu karistettua mielistä ja jaloista.

Tuulisessa ja sateisessa säässä käydyssä taistelussa Antto Tapaninen iski JJK:n johtoon uransa ensimmäisellä liigaosumalla, jonka jälkeen JJK sai luotua toisella puoliajalla paljon loistopaikkoja, mutta Oskari Forsman isäntien maalilla piti pitkään tiukasti pintansa.

PS Kemi rokottikin tilanteen tasoihin onnekkaalla maalilla, mutta lopulta kapteeni Tommi Kari upotti viimeisellä kymmenminuuttisella komean kauko-osuman ulkona maaliltaan seikkailleen Forsmanin taakse.

– Olosuhteita voisi sanoa haastaviksi, kenttä oli raskas ja märkä. Fiksattiin pelaamistamme sen takia vähän suoraviivaisemmaksi että kaikki turhat riskit jäisivät pois – pidempiä syöttöjä eteenpäin. Pelaajat pystyivät mukautumaan siihen hyvin ja saatiin haluttu lopputulos, Pasoja kiittelee.

Alkukaudesta päät ajoittain painuivat takaiskun jälkeen, mutta kaksi PS Kemistä loppuhetkillä otettua voittoa viime ajoilta kertovat, että kettulauman taisteluhenki kestää nyt takaiskut jopa viimeisillä minuuteilla: Vaajakoskella elokuun puolivälissä Rasmus Karjalainen iski pelin tasoihin 89.minuutilla, mutta JJK otti silti 2-1-kotivoiton Gaël Etockin maalilla.

Myös sunnuntaina JJK pystyi pitämään pelin hallussaan ja jatkamaan painostustaan kemiläisten tasoituksesta huolimatta.

– Meillä on nyt kaikin puolin aivan eri lähtökohdat kuin tuohon edelliseen HIFK-peliin, Pasoja summaa.

2017-06-21_0021

Kettukasvatti Tapaninen korkkasi edellisessä ottelussa maalitilinsä liigakentillä.

HIFK isännöi Kettupaitoja Telia 5g Areenalla näillä näkymin poutaisessa syysillassa – olosuhteet lienevät siis varsin erilaiset kuin Kemissä.

– Nyt palataan pelillisesti takaisin vanhaan ja tuttuun, kun ollaan tasaisella tekonurmialustalla. Kemin ottelusta otetaan tiettyjä asioita mukaan ja viikon aikana treenikentällä on käyty läpi tiettyjä asioita HIFK:n pelaamisesta, joihin on valmistauduttu.

HIFK puolestaan pelasi tiistaina Stadin derbyn, jossa lopputuloksena oli lopulta kirvelevä 2-1-tappio. Vaikka kokoonpanossa olikin kierrätystä, on nyt puolestaan HIFK:lla takanaan lyhyempi palautumisaika. Pasoja sysääkin paineet isännille, vaikka moni näkee niitä varmasti myös Kettupaitojen harteilla.

– En itse koe että paineet olisivat tässä meillä – toivon mukaan eivät koe pelaajatkaan. Monen mielestähän meidät oli tuomittu putoamaan jo ennen kauden alkua – eli siinä mielessähän meillä on enää vain voitettavaa, Pasoja lohkaisee.

2017-08-13_0037

Pasoja on luotsannut kettulauman yltyvään pistevireeseen.

Parantunut pistetahti

JJK:n kauden avausvoittoa saatiin odotella toukokuun lopulle asti, mutta kauden edetessä vire on parantunut. Kesän loukkaantumissuma on selätetty ja siirtoikkunassa saapuneet Hindrek Ojamaa ja Sasa Jovovic ovat olleet miehiä paikallaan ja tuoneet osaltaan niin vauhtia laitapeliin kuin lisävaihteen hyökkäykseenkin.

Kymmenestä viimeisestä ottelusta HIFK on kerännyt kahdeksan pistettä: voitot VPS:sta ja RoPS:sta sekä kaksi tasapeliä IFK Mariehamnin kanssa. JJK:lla taas vastaavista kymmenestä ottelusta on plakkariin kertynyt 11 pistettä: kaksi voittoa PS Kemistä, komea 0-4-murskavoitto SJK:sta sekä tasapeit VPS:n ja RoPS:n kanssa.

Vastaavasti ensimmäisten kymmenen ottelun aikana JJK haali vain kuusi pistettä – siinä missä HIFK saalisti yhdeksän.

Viimeisten kymmenen ottelun aikana Kettupaidat ovat siis haalineet yli puolet 18 pisteestään ja puolestaan viimeisten viiden ottelun saldona on kolme voittoa ja tappiot sarjan kahdelle kärkijoukkueelle.

HIFK on poiminut pisteitä tasaisemmin kauden mittaan, JJK:n pistetahti on taas kauden edetessä kaiken aikaa kiihtynyt lisäten samalla itseluottamusta ja taistelutahtoa – kaikki tämä lupaakin Kettupaidoille hyvää loppusyksyn taistelua ajatellen!

Mikäli et pääse paikan päälle Kettupaitoja kannustamaan, ota suunnaksesi Helmi-studio – lisätietoja löydät Facebook-tapahtumasta täältä!

HIFK vs JJK 15.9. kisakatsomo