Päävalmentaja Juha Pasoja jatkaa valmennusuraansa ulkomailla

27.03.2018

JJK:n edustusjoukkuetta kaudesta 2013 luotsannut Juha ”Paso” Pasoja siirtyy huhtikuussa uusien haasteiden pariin Ghanan pääsarjaan. Kettupaitojen valmennusvastuun ottavat toistaiseksi Pasojan apuvalmentajina tähän saakka toimineet Mikko Manninen ja Janne Korhonen.

Kemiläislähtöinen, maajoukkueessakin topparin tontilla pelannut Juha Pasoja saapui JJK:hon norjalaisseura HamKamista talvella 2010 ja pelasi Kettupaidassa kolmen kauden ajan lopettaen pitkän ja komean pelaajauransa 2012 kauden päätteeksi.

Pasoja korvasi Kari Martosen JJK:n päävalmentajana kesken kauden kesällä 2013, kun Veikkausliigasta putoaminen oli lähes varmaa. Putoamisen jälkeen Kettupaidat lähtivät rakentamaan uudenlaista joukkuetta ja strategiaa ”oman kylän pojat” -teemalla osittain talouden sanelemana. Pasoja luotsasikin nuoren ja rajusti uudistuneen joukkueen takaisin Veikkausliigaan kolmen Ykkösessä vietetyn kauden jälkeen. Maltillisella budjetilla Veikkausliigaan lähtenyt JJK ei pystynyt kuitenkaan vakiinnuttamaan paikkaansa pääsarjatasolla ja visiitti jäi kauden mittaiseksi. Seuran hakiessa uutta vauhtia Ykkösestä, myös Pasoja näkee ajan olevan kypsä uusiin haasteisiin valmennusurallaan.

– Ulkomailla valmentaminen on ollut haaveena jo pitkään ja nyt siihen tarjoutui itseni kannalta sopiva mahdollisuus. Kotimaan ulkopuolella valmentajana toimiminen on aina suomalaiselle valmentajalle iso askel uralla eteenpäin. Kehittyminen niin pelaajana, valmentajana kuin ihmisenäkin vaatii aina tietynlaista astumista epämukavuusalueelle. Nyt on sen hetki. Näen tämän toki myös mahdollisuutena joka voi avata uusia ovia jatkossa.

17-pason yritys

Pasojalle on ehtinyt kertyä hienoja muistoja reilun kahdeksan JJK:ssa vietetyn vuoden aikana sekä pelaajana että valmentajana.

– Paljon on hienoja muistoja kettuperheestä, niin pelaajana kuin valmentajanakin. Erityisesti on jäänyt mieleen oman uran viimeiset pelivuodet. Vesalaisen Jonin tavoitteeksi asettaman Euroopan kentillä pelaamisen toteutuminen kaudella 2011 voitetun pronssimitalin myötä oli uran upeimpia hetkiä. Oli hienoa päästä pelaamaan europelejä peliuransa viimeisenä vuotena ja nähdä että hyvinhän siellä myös pärjättiin, niin joukkue kuin itsekin pelaajana. Toinen hieno muisto on tietysti 2016 kauden päätteeksi juhlittu nousu takaisin Veikkausliigaan. Rakennettiin silloin yhdessä fysiikkavalmentaja Luhdan Antin kanssa joukkue käytännössä kokonaan uusiksi nuorista pelaajista ja palkinto sille pitkäjänteiselle työlle saatiin nousun myötä.

 

 

JJK:n toimitusjohtaja Caius Forsberg ottaa muutoksen vastaan hieman ristiriitaisin tuntein.

– Kuullessani Juhalta uutisen, olin samaan aikaan sekä harmistunut, että erittäin iloinen hänen puolestaan. Juha on tehnyt loistavaa ja pitkäjänteistä työtä, ei vain edustusjoukkueen, vaan koko seuran kehittämisen eteen. Siksi luonnollisesti olemme harmissamme hänen lähdöstään.

Kaudesta 2012 saakka edustusjoukkueen lisäksi seuran muiden joukkueiden (A- ja B-juniorit sekä Villiketut) valmennuksessa mukana ollut Pasoja on kouluttanut itseään aktiviisesti ja sai UEFA Pro -valmentajatutkinnon valmiiksi vuonna 2016.

– Haluan nähdä Juhan uuden toimen myös seuran onnistumisena. Vaikka toki Juha on omalla työllään ansainnut käsillä olevan mahdollisuuden. Vuosien varrella on ollut ylä- ja alamäkiä, mutta hän on aina pystynyt sopeutumaan kyseiseen tilanteeseen ja tehnyt parhaansa kyseisillä resursseilla. Nyt kokoonnumme muun valmennustiimin kanssa ja mietimme lyhyen ja pitkän tähtäimen askelmerkit. Forsberg jatkaa.

Kahdeksan vuoden aikana kettuperheestä on tullut Pasojalle tärkeä osa elämää ja hän haluaakin kiittää seuraa yhteisistä vuosista.

– Haluan kiittää omaa perhettä tuesta, venymisestä ja kannustamisesta tähän seuraavaan askeleeseen urallani. Iso kiitos näistä vuosista kuuluu myös koko kettuperheelle. Tässä on tehty hyvin töitä ja kaikki sekä taustalla että joukkueessa ovat käytännössä ylittäneet itsensä, varsinkin kun ottaa huomioon käytössä olevat resurssit ja olosuhteet. Kiitos seurajohdolle joka ymmärsi tilanteen eikä halunnut olla esteenä urallani eteenpäin siirtymiselle. Kiitos myös silloiselle seurajohdolle joka Joni Collanin johdolla aikanaan luotti minuun ja antoi mahdollisuuden lähteä tälle valmentajauralle. Seuran puheenjohtaja Lassi Hietanen on mukana isolla sydämellä ja on pitänyt kettulaivaa pystyssä jo vuosikaudet, ilman Lassia tuskin olisi koko seuraa. Junioripuolelta täytyy nostaa esille Timo Soininen joka on tehnyt viime vuosina juonioripuolella sekä junioreiden että koko seurankin hyväksi merkityksellistä ja tärkeää, ehkä hieman aliarvostettuakin työtä. Minulla on ollut erittäin hyvä valmennustiimi jonka kanssa on ollut mukava tehdä töitä, koko tiimillä on ollut yhteinen ajatus siitä mihin suuntaan tätä hommaa pitäisi viedä. Nyt annetaan kapula seuraaville ja katsotaan mitä tapahtuu. Pasoja sanoo hymyillen.