Matkalla Montenegroon: Huipulla käynyt Innanen hakemassa jatkopaikkaa

24.07.2012

day2_JJK-bussin_keula_podgoricaan

 

 

JJK:n matka kohti Montenegrossa pelattavaa UEFA Europa Leaguen vierasottelua FK Zetaa vastaan jatkui tiistaiaamuna Frankfurtista lentäen Kroatian Dubrovnikiin, josta loppumatka pelipaikalle eli Montenegron pääkaupunkiin Podgoricaan taitettiin bussilla. Joukkue on ollut liikenteessä IFK Mariehamn-vieraspeliä edeltäneestä lauantaista asti ja kokeneempaan kaartiin kuuluva Mikko Innanenkin myöntää Podgorican pimenevässä illassa matkaamisen rasitukset.

 

– Väsyttää. Mutta maisemat matkalla olivat kuitenkin komeat – ja pääsipähän edes kerran elämässään huipulle!, Innanen irvailee bussilla suoritetusta vuoriston ylityksestä.

 

– Sekin hyvä puoli näissä on, että Maarianhaminan ja Rovaniemen reissut eivät enää tunnu ollenkaan niin pitkiltä. Ja on hyvä, että olemme pelipaikalla näin hyvissa ajoin, niin ehdimme palautua matkasta ennen ottelua.

 

 

day2_sateinen_ruokailu_kroatiassa

    Kroatiassa sade ja nälkä saivat ruokailijat kiiruhtamaan.

 

 

Innaselle aiemmilta pelivuosilta tuttuja ovat niin europelit kuin niiden vaatimat pitkät ja hankalat vierasreissutkin. Laitamies myös tiedostaa eurorasitusten riskit liigamenestyksen suhteen.

 

– Onhan näitä ollut, Azerbaidzhania ja Armeniaa….Hakan kanssa oltiin eräänä vuonna Kroatiassa ja puhuttiin jälkikäteen, että menetettiin mestaruus sillä reissulla. Lähtiessä johdettiin liigaa ja raskaan reissun jälkeen ei taidettu voittaa otteluakaan, Inna hymähtää.

 

Kun myös Veikkausliigassa ottelut jatkuvat samaan aikaan normaalilla tahdilla, rasitus alkaa helposti tuntua etenkin suurimpia minuutteja tahkonneiden jaloissa.

 

– Kyllähän se niin tuppaa olemaan, että sekä liigaan että Eurooppaan on vaikea panostaa yhtä aikaa yhtä paljon, vaikka halua olisikin – matkojen rasitukset painavat. Nytkin palaamme Jyväskylään perjantai-iltana koko päivän matkustamisen jälkeen ja jo sunnuntaina on seuraava peli – onhan se nyt aika älytöntä.

 

Matkarasitusten ja väsymyksen lisäksi kolikon kääntöpuolella on pelillinen menestys – nyt JJK:lle on tarjolla paikka Europa Leaguen kolmannelle karsintakierrokselle.

 

– Olisihan kolmannelle kierrokselle pääseminen todella kova juttu. Ensimmäisen arvonnan jälkeen moni ei tainnut uskoa, että pääsisimme edes ensimmäisestä parista jatkoon, Innanen toteaa.

 

Ensimmäisellä karsintakierroksella vastaan asettui norjalainen Stabaek, jonka JJK voitti yhteismaalein 4-3. Innanen teki todella tärkeän 2-2-maalin Norjassa pelatussa ottelussa, mutta liigassa maalien kanssa on ollut nuivempaa ja hyviäkin paikkoja on tärvääntynyt – viimeksi sunnuntaina IFK:n vieraana aivan ottelun loppuhetkillä.

 

– Sellainen paikkojen tuhlailu syö todella paljon. Ottaa päähän todella rankasti, kun ei pysty auttamaan joukkuettaan tekemällä paikoista maaleja, laituri ruoskii itseään.

 

Maarianhaminassa aivan ottelun viimeisenä tilanteena nähtiin IFK-puolustaja Jarkko Värtöltä omalla rangaistusalueella juuri Innaseen kohdistunut raisu sukitus, josta monet odottivat jo rangaistuspotkua.

 

– Kysäisin siitä Värtöltä pelin jälkeen ja hän sanoi, että selvä pilkku. Mutta ei siitä itse oikein jaksanut edes purnata tuomarille, sen verran v****tti se edellinen tilanne, Innanen sanoo suoraan.

 

– Siinä oli itsellä paikka ratkaista peli meille, mutta ei onnistunut.

 

day2_matkalla_komeat_maisemat

    Bussin ikkunasta näkyi varsin komeita maisemia.

 

Nyt 3-3-tasatulokseen päättynyt IFK-ottelu ja Veikkausliiga on kuitenkin siirretty mielestä taka-alalle, kun eurokentillä vastassa on FK Zeta. Montenegrolaisjoukkue on etukäten arvioituna hieman heikompi kuin Stabaek, jonka JJK on jo tieltään raivannut. Harjun ELY-stadionilla viime viikon torstaina pelattu ensimmäinen osaottelu päättyi JJK:n 3-2-voittoon. Tulos oli kaksijakoinen – toisaalta JJK voi lähteä toiseen otteluun johtoasemasta, mutta Zetalla on kuitenkin vyöllään kaksi tärkeää vierasmaalia.

 

– Olen todella pettynyt, jos emme nyt pääse jatkoon. Sössittiin se kotipeli lähes täysin – jos olisimme pelanneet edes lähellä omaa tasoamme, olisimme voittaneet 5-0. Kopissa oli pelin jälkeen pettynyttä porukkaa, vaikka voitettiinkin, Inna sanoo.

 

Eurocup-otteluissa koti- ja vierasotteluilla on eroa yleensä aivan eri tavalla kuin kotoisassa Veikkausliigassa ja Innanen kokeneena europelaajana tietää tämän.

 

– Vieraspeli tulee kuitenkin varmasti olemaan todella hankala. Vieraspelit eurocupeissa ylipäänsä ovat usein ihan erilaisia kuin kotipelit – ilmastosta lähtien kaikki on erilaista. Jos torstainakin on se 40 astetta lämmintä, niin on siinä Suomi-pojalla ihmettelemistä.

 

– Yleisö ei täällä sentään taida olla aivan yhtä fanaattinen ja runsaslukuinen kuin usein täällä suunnalla on. Kroatiassa kun meni antamaan kulmapotkua, oli ympärillä heti satasen edestä euroja – ja sytkäreitä ja muuta, Inna muistelee.

 

Tukalista kokemuksista huolimatta – tai juuri niiden takia – Innanen osaa arvostaa kotiyleisön tukea omilleen. 

 

– Yleisö tekee kyllä ottelusta aina aivan toisenlaisen. Joskus Liverpoolia vastaan vieraissa pelatessa katsomossa huusi se 47 000 katsojaa – kentällä ei kuullut yhtään mitään, mitä kaverit huusivat. Yleisön mukanaolo antoi itsellekin enemmän virtaa, vaikka vastustajajoukkueessa pelasikin. 

 

– Samoin nyt europeleissä Harjulla on ollut aivan mahtava tunnelma – siellä on ollut erityisen hienoa pelata. Toivottavasti sama jatkuu myös liigassa!

 

Kohti tulevan torstain ottelua Innanen lähtee valmistautumaan uskoen vankasti jatkopaikkaan.

 

– Mielestäni meidän kuuluu mennä jatkoon. Ja kaikki ovat varmasti todella pettyneitä, jos emme jatkoon selviä.

 

– Tyylipisteillä ei tässä vaiheessa ole mitään väliä. Näissä otteluissa ei pelata voitoista, vain jatkopaikasta – ja tasapelikin riittää meille jatkoonpääsyyn. Sitten saa lehdet taas kirjoittaa, miten niukasti mentiin jatkoon, Inna heittää kuitin viitaten median osin varsin vähättelevään sävyyn suomifutiksesta uutisoitaessa.

 

 

FK Zeta – JJK torstaina 26.7.2012 kello 21:00 Suomen aikaa, Stadion Pod Goricom, Podgorica, Montenegro

 

day2_perilla

    Perillä Podgoricassa!