Matkalla Montenegroon: Frankfurtissa matkasta väsynyt, mutta tyytyväinen Markkanen

23.07.2012

JJK kohtasi sunnuntai-iltapäivällä Veikkausliigan kahdeksannentoista kierroksen ottelussa IFK Mariehamnin vieraskentällä Ahvenanmaalla. Maarianhaminasta JJK jatkoi matkaansa suoraan kohti Montenegroa ja torstaina odottavaa UEFA Europa Leaguen toisen karsintakierroksen ottelua FK Zetaa vastaan. Yölaivalla Helsinkiin, palauttavat treenit aamulla Käpylässä, hetki lepoa hotellissa ja Helsinki-Vantaan kautta Frankfurtiin.

 

day1_hki-vantaa 

   Helsinki-Vantaalta…

 

 

Frankfurtilaisessa hotellissa illallisen jälkeen istui matkaamisesta väsynyt, mutta innolla tulevaa ottelua odottava Eero Markkanen.

 

– Tässä nyt on pari päivää matkustettu, aika raskastahan se on. Mutta on hienoa olla täällä, Markkanen tuumaa.

 

Viime kauden Vihtavuoren Pamauksessa pelannut JJK:n kasvatti vietti kauden 2012 alun lainalla Kakkosen Pohjoislohkossa pelaavassa Warkaus JK:ssa, jossa ehti kertyä yhdeksän maalia kolmessatoista ottelussa. Reilu viikko sitten nuorukainen teki liigadebyyttinsä varsin tiukassa paikassa – ollen suoraan avauksessa vierasottelua liigan kärjessä keikkuvan FC Interin vieraana. Hyppäys Kakkosesta Veikkausliigan oli Markkasen mukaan melkoinen.

 

– Eroa on kuin yöllä ja päivällä. Ensin tuntui, että eipä tässä ehkä ihan vielä olla valmiita avauksen liigassa, Markkanen hymähtää.

 

– Pikku hiljaa sitä alkoi kuitenkin päästä paremmin peliin mukaan.

 

Markkanen pelasi Turussa täydet minuutit ja oli Maarianhaminassa jälleen avauskokoonpanossa. Ja jo toisessa liigaottelussa jysähti: Maarianhaminassa kellossa oli 43 minuuttia, kun kookas kärkimies iski ensimmäisen liigaosumansa.

 

– Ei sitä meinannut uskoa, tuntui todella epätodelliselta. Katsoin tuomaria, että eihän siinä ollut rikettä tai mitään – teinkö mä tosiaan maalin, Markkanen naureskelee.

 

Avausmaali ei kuitenkaan riittänyt. Myöhemmin syntyi toinen – ja sitten vielä kolmaskin osuma. Pisteet IFK:n ja JJK:n välillä jaettiin 3-3-tuloksella Markkasen vastatessa kaikista kolmesta vierasjoukkueen maalista.

 

– Jos ensimmäistä maalia oli vaikea uskoa todeksi, niin toinen ja kolmas ne vasta epätodelliselta tuntuivatkin. Vaikka onhan noita maaleja joskus ennenkin tullut tehtyä, juuri 21 vuotta täyttänyt kärkimies lisää.

 

day1_deutsche_sonne

    …saksalaisen auringonlaskun alla…

 

 

Maalinteko onkin Markkaselle tuttua puuhaa junnuista ja alemmilta sarjatasoilta. Ykköstä nuorimies ei ole pelannut, mutta Kakkosessa hän on tehtaillut maaleja niin FC Blackbirdin, Vihtavuoren Pamauksen kuin Warkaus JK:nkin paidassa. Tahti on ollut kova: tilillä on kolmisenkymmentä ottelua ja parikymmentä maalia.

 

– Jos saman tahdin saisi pidettyä liigassakin, niin olisihan se aika kova, Markkanen virnuilee.

 

Markkanen on ehtinyt seurata JJK:n edustusjoukkueen otteluita katsomostakin käsin, mutta mielessä on koko ajan ollut ajatus siitä, että mahdollisuus on päästä katsomosta myös kentälle.

 

– On se katsomosta pelejä seuratessa koko ajan ollut mielessä, että tuonne toiselle puolelle on mahdollisuus päästä – ja päästävä.

 

Vielä jokunen viikko sitten Markkanen tahkosi Kakkosta varkautelaisten riveissä – ja viime torstaina hän teki debyyttinsä eurokentillä tultuaan lisäajalla vaihdosta Babatunde Wusun tilalle kotivoitossa FK Zetaa vastaan.

 

– Sain kuulla olevani mukana myös europeliringissä, kun joukkue toiselle karsintakierrokselle ilmoitettiin – mutta ei sitä silti uskonut pääsevänsä kentälle asti. Paljon on parissa viikossa tapahtunut, Markkanen toteaa.

 

Paljon on tapahtunut ja lisää on tulossa – torstaina kun tarjolla on paikka UEFA Europa Leaguen kolmannelle karsintakierrokselle. JJK pääsee lähtemään otteluun 3-2-johtoasemasta. Markkanen näkee Zetan olevan nujerrettavissa.

 

– Luulisin, että Stabaek olisi Veikkausliigassa ihan kärkipäässä – Zeta tuskin. Jos pystymme pelaamaan torstaina, kuten pelasimme Harjulla, on jatkopaikka meidän.

 

Liigassa JJK:n otteet ovat olleet melkoisen hapuilevia, mutta viime aikoina juoni on tuntunut jälleen löytyvän. Markkanen uskoo, että loppukausi menee paremmin.

 

– Kyllä se kääntyy nyt parempaan suuntaan, ainakin nyt niin että ollaan lopulta paremmalla puolella sarjataulukossa. Ja itsellä on tietenkin tavoitteena jatkaa maalintekoa!

 

day1_checkin

    …lopulta majapaikkaan.

 

Nyt edessä on kuitenkin yö Frankfurtissa ja seuraavana aamuna JJK jatkaa jälleen matkaansa kohti eurotaipaleen seurtaavaa etappia. Millaiset ovat nuoren miehen fiilikset?

 

– Kivalta tuntuu – ei sitä oikein muuta voi sanoa. Hienoa olla täällä mukana. Matkustaminen nyt on aina vähän raskasta, mutta kun hyvä läppä lentää, niin sitä jaksaa!

 

 

FK Zeta – JJK torstaina 26.7.2012 kello 21:00 Suomen aikaa, Stadion Pod Goricom, Podgorica, Montenegro