JJK haastoi sarjakärjen mainiosti – HIFK-vierailulta mukaan tärkeä vieraspiste

28.07.2018

JJK haki mainion esityksen päätteeksi arvokkaan vieraspisteen Helsingistä. Ottelu sarjakärki HIFK:ta vastaan päättyi 2-2. Mikko Ala-Porkkunen ja Jasin Abahassine iskivät kettupaitojen maalit.

JJK haastoi sarjakärki HIFK:n ryhdikkäästi perjantai-iltana Helsingissä ja ansaitsi mukaansa vieraspisteen. Kuva JJK:n kotiottelusta HIFK:ta vastaan 1. kesäkuuta.

JJK matkasi perjantaina Helsinkiin sarjakärki HIFK:n vieraaksi. Helsinkiläiset ovat pelanneet alkukauden vakuuttavasti, etenkin kotikentällään Telia 5G Areenan tekonurmella, jossa joukkue ei ole hävinnyt kertaakaan. Kesäkuun ensimmäisenä päivänä HIFK oli hakenut Harjulta 0-2 voiton. Tuolloin JJK ei juuri maalipaikoilla juhlinut, eikä HIFK-puolustuksen murtaminen ole ollut helppo tehtävä muillekaan Ykkösen joukkueille. Ennen JJK:n kohtaamista HIFK oli pitänyt maalinsa puhtaana seitsemässä ottelussa eli yli puolessa kauden peleistään.

JJK oli kolme edellistä otteluaan, niistä kaksi viimeisintä vieraissa, hävinnyt. Lähtökohdat HIFK-vierailuun olivat jo lähtökohtaisesti siis haastavat, ja kaiken lisäksi kokoonpanoon jouduttiin tekemään muutamia muutoksia tärkeille pelipaikoille. Yhtä vaille kaikissa kauden aiemmissa otteluissa 90 minuuttia pelannut toppari Felix Gustavsson oli pelikiellossa varoitustilin täyttymisen vuoksi. Niinpä toppariparina aloitti Severi Vielma Väinö Vehkonen. Seitsemän maalia kuluvalla kaudella iskenyt keskikentän keskustan pelaaja Saku Leppänen sen sijaan jäi kotiin flunssaisena.

Materiaalia leventämään JJK onneksi sai Ilves-yhteistyön kautta kolme pelaajaa. Patrik Alaharjulan kanssa hyökkäyksessä aloitti 18-vuotias Niklas Jokelainen, joka oli vast’ikään ollut mukana myös Suomen U19 maajoukkueessa EM-kisoissa. Keskikentällä Leppäsen tontilla raatoi 19-vuotias Eero Hyökyvirta. Vaihtopenkin puolella aloitti 18-vuotias laitapuolustaja Martti Haukioja, joka pääsi irti viimeiseksi reiluksi 20 minuutiksi.

Eero Hyökyvirta pelasi kettupaidassa kolmatta kertaa tällä kaudella. Kuva HIFK-JJK ottelusta 1.6., jolloin Hyökyvirta oli viimeksi mukana.

Kettupaidat tarttuivat sarjakärjen asettamaan haasteeseen mainiosti. Vaikka alku näytti jälleen pahalta. 12. minuutilla HIFK sai ensimmäisen vaarallisen näköisen paikan, mutta Jani Bäckmanin ohjaus karkasi korkeuksiin. Ottelun 14. minuutilla helsinkiläiset sitten rokottivat armotta, kun JJK-puolustuslinjan väleistä löytyi liiaksi tiloja. Pallo pelattiin 16-alueen sisään Otto-Pekka Jurvaiselle, joka laukoi, tai syötti, kohti takatolppaa. Siellä vapaana oli hyvän liikkeen tehnyt kokenut Tuomas Mustonen, jolla oli helppo työ siirtää pallo verkkoon, vaikka JJK-maalivahti Aati Riihimäki tilanteessa olikin mukana.

JJK tuli kuitenkin tasoihin viidessä minuutissa komean hyökkäyksen päätteeksi. Toppari Vehkonen avasi pitkän pallon oikeaan laitaan, jossa Honar Abdi ja Mikko Manninen siirtelivät pelivälinettä hetken. Lopulta Abdi vapautti Jokelaisen juoksuun linjan taakse. Jokelainen ehti palloon juuri ja juuri ennen pääryrajaa ja keskitti takatolpalle. Mikko Ala-Porkkunen oli unohtunut HIFK-puolustukselta ja laituri pussitti pallon verkkoon päällään. Näin ollen ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon nostettu 20-vuotias kettukasvatti pääsi tuulettamaan uransa avausmaalia Ykkösessä!

Mikko Ala-Porkkunen pelasi HIFK:ta vastaan ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa ja avasi maalitilinsä Ykkösessä. Kuva JJK-KPV ottelusta 26.6.

24. peliminuutilla HIFK sai pallonriiston JJK-päädyssä ja lopulta keskitys löysi taka-alueelta Jurvaisen, jonka laukoman volleyn Riihimäki onnistui venyttämään kulmapotkuksi. Myös JJK sai pian ensimmäisen kulmapotkunsa, mutta nämä erikoistilanteet eivät sen suurempaa vaaraa aiheuttaneet. 31. minuutilla JJK sai vapaapotkun 25 metristä, kun Jokelainen kaadettiin. Kapteeni Tommi Kari keskitti mainiosti, mutta Patrik Alaharjula ei aivan saanut venytettyä päätään palloon.

Näiden tilanteiden jälkeen mentiin tasaisissa merkeissä ensimmäisen puoliajan viimeiselle viisiminuuttiselle. 40. peliminuutilla rokotti sitten jälleen Mustonen. Hän karkasi oikealta sivustalta ohi korkealla pelanneen JJK-puolustuslinjan, purjehti aina maalinedustalle asti ja sijoitti pallon takakulmaan. Mustoselle jo seitsemäs osuma miehen kauden seitsemännessä Ykkösen ottelussa, joten samalla hän nousi maalipörssin jaetulle kakkossijalle yhdessä JJK:n Saku Leppäsen kanssa.

Tauolle HIFK:n 2-1 johdossa.

Tommi Kari uurasti jälleen keskikentällä täydet 90 minuuttia väsymättä esittäen muun muassa tukun tärkeitä pallonriistoja. Kuva ottelusta JJK-HIFK 1.6.

Heti toisen puoliajan alussa Riihimäki joutui venymään parhaimpaansa. HIFK:n Bäckman pääsi täräyttämään sydämensä kyllyydestä vastapalloon 18 metristä, mutta JJK-veskari torjui pallon näyttävästi yläkulmasta. 57. peliminuutilla JJK sai ensimmäisen paikkansa toisella puolikkaalla, kun Mikko Manninen ajoi sisään tuttuun tapaansa oikealta laidalta ja haki syötöllä maalin edustalle rynnännyttä Alaharjulaa. HIFK:n kapteeni Jukka Halme liukui katkoon ja oli samalla liukua pallon omaan maaliin, mutta maalivahti Tomi Maanoja oli hereillä. Pian Halme oli vaarallinen toisessa päädyssä vapauttaen Mustosen pitkällä syötöllä. Tällä kertaa laukaus onneksi suuntautui suoraan päin Riihimäkeä ja Mustosen hattutemppu jäi haaveeksi.

Toisen puolikkaan ensimmäisen vartin jälkeen mentiin tasaisissa ja tarkkailevissa merkeissä ottelun viimeiselle 15-minuuttiselle asti, kunnes JJK sai todellisen takaa-ajon käyntiin. Kettupaidat myös toivat vaihtopenkin kautta lisää hyökkäysvoimaa kehiin, kun keskikenttäpelaaja Hyökyvirta vaihdettiin kärkipelaaja Jasin Abahassineen.

Ensin JJK oli lähellä tasoitusmaalia 78. minuutilla. Tommi Kari keskitti jälleen mainion vapaapotkun maalin edustalle. Pallo ajautui Abahassinelle, joka syötti taakse päin Jokelaiselle. Ilves-lainapelaaja täräytti ruuhkan keskeltä, mutta tässä vaiheessa ylärima pelasti HIFK:n. 82. minuutilla JJK sitten iski tasoituksen, hieman samantyyppisen hyökkäyksen päätteeksi kuin ensimmäisen puoliajan osumansa. Pallo pelattiin Ala-Porkkusen kautta pystyyn Alaharjulalle, joka keskitti vasemmalta laidalta päätyrajan tuntumasta. Keskityksen katkaisi HIFK-toppari Jarkko Lahdenmäki, mutta pallo päätyi suoraan Abahassinen jalkaan, joka sijoitti kuulan varmasti verkon perukoille. JJK tasoihin Abahassinen kauden avausmaalilla!

Jasin Abahassine tuli viidettä kertaa tällä kaudella vaihtopenkiltä kehiin ja iski kauden ensimmäisen osumansa.

2-2 tasoitusmaalin jälkeen molemmat saivat vielä paikanpoikaset jopa voittomaaliin. Vaihtopenkiltä tällä kertaa keskikentälle tullut Aatu Manninen harhautteli itsensä 88. minuutilla vetopaikkaan, mutta laukaus suuntautui päin veskari Maanojaa. 90 minuutin jo täytyttyä HIFK:n tuore tanskalaishankinta Casper Olesen laukoi lujaa 16-alueen rajoilta, mutta takatolpasta ohi.

Lopulta ottelu päättyi pistejakoon lukemin 2-2. Paljon paljon hyvää! JJK katkaisi kolmen ottelun tappioputkensa. Pisteen ryöstäminen sarjakärjen kotikentältä antaa varmasti ruiskeen itseluottamusta alavireisten matsien jälkeen. Ja ennen kaikkea kettupaidat haastoivat HIFK:n tasavertaisesti; tasapeliä voi pitää aivan oikeutettuna, vaikka maalipaikkoja HIFK:lla olikin muutama enemmän. Ja kaiken kruununa toki Ala-Porkkusen uran avausmaali Ykkösessä sekä Abahassinen kuluvan kauden ensimmäinen kaappi.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa JJK:n päävalmentaja Janne Korhonen oli tyytyväinen vieraspisteeseen ja ennen kaikkea kettupaitojen ottelun lopun rynnistykseen, vaikka paljon parannettavaakin hän pelaamisesta vielä löysi. Joka tapauksessa tästä on mainiota jatkaa kohti viikon päässä odottavaa FC Haka -ottelua. Silloin JJK palaa kotikentälleen Harjulle peräti kuukauden tauon jälkeen.

JJK – FC Haka siis lauantaina 4.8. klo 17:00!

Alla vielä maalikooste sekä tilastot perjantai-illan HIFK-JJK -ottelusta.

HIFK-JJK 2-2 (2-1)

1-0: 14' Tuomas Mustonen

1-1: 20' Mikko Ala-Porkkunen

2-1: 40' Tuomas Mustonen

2-2: 82' Jasin Abahassine